STOP MOTION: CREANT HISTÒRIES VISUALS

El STOP-MOTION és una tècnica d'animació que pot ser molt senzilla i consisteix en fer un seguit de fotografies a uns elements que es van movent manualment a poc a poc i que, després, es projecten en forma de vídeo, creant la il·lusió de moviment i animació de les imatges.

 

 

A continuació us mostro un vídeo fet amb aquesta tècnica, que com podeu veure utilitza retalls de paper i altres objectes plans per crear una història molt poètica i il·lustrar una cançò.

Com podreu veure a continuació, un vídeo amb STOP-MOTION es pot fer amb molts elements, retalls, figures de plastilina, joguines o qualsevol altre objecte o dibuix. La qüestió principal és QUÈ VOLS EXPLICAR per trobar l'objecte o material que t'ajudi a fer-ho.

Amb plastilina.

Amb paper retallat

Amb diferents objectes


Pasos i consells

El primer que caldrà fer serà decidir QUINA HISTÒRIA volem explicar. Haurà de ser curta. D'1 minut aproximadamant per no haver de fer masses fotografies.

Per crear una història, pots senzillament inventar-la del no res, però també pots seguir els següents trucs per desenvolupar la creativitat:

  • Transforma una història que ja coneixes.
  • Ajunta dues històries.
  • Fes que s'incorpori un element a una història coneguda.

Una vegada tinguis la idea aproximada al cap, caldrà crear un guió, un storyboard, amb personantges i escenografia.

 

Hi haurà alguna part que igual no és tan fàcil de representar i caldrà pensar en estratègies originals perquè s'entengui l'argument. És semblant a les que s'utilitzen als còmics o al cinema, però adaptades a les possibilitats.

 

L'aplicació stop motion

Una aplicació que facilita molt aquesta activitat es diu precisament STOP MOTION.

És gratuïta i molt senzilla.

Caldrà que us la descarregueu als vostres dispositius mòbils o tauletes,  però ja veureu que valdrà la pena.

Consells que caldrà llegir abans de començar l'activitat

  • Una dada important que és necessari saber és que cal ajustar l'aplicació a 10/15 fps, que vol dir fotogrames per segón. De tal manera que per fer un vídeo de 30 s caldrà fer 450 fotografies.
  • Els moviments dels objectes han de ser molt suaus.
  • La llum ha de ser constant en tota la sessió. No obstant això, millor que no sigui directa.
  • Procureu no fer ombra a l'escenari muntat.
  • Utilitzeu trípode, si és possible- semblant-, per mantenir el mòbil fix.
  • L'enquadrament cal que sigui horitzontal
  • Cal estar-hi atent que s'enfoqui bé l'objecte que ens interessa.
  • Controleu prèviament que hi hagi espai suficient a la memòria del dispositiu.

 

projecte final

Després d'haver preparat el guió gràfic i tots els elements necessaris: l'espai/escenari, els objectes o personatges, ja podeu començar a fer les fotografies amb l'aplicació STOP MOTION  i crear el vostre film d'animació d'entre 30 segons a 1 minut. Penseu que per 30s calen unes 450 fotografies, per tant els moviments cal que siguin lleus, per crear després la sensació de moviment.

Convé fer proves prèvies, per mesurar la llum i altres aspectes.

Per acabar, s'haura d'editar el vídeo, afegint so, música o veu...segons sigui la vostra història. També s'haurà d'afegir el títol al principi i els títols de crèdit finals.

Com que pesarà bastant, no es podrà penjar a la Intranet i s'haurà de compartir l'arxiu per fer-lo arribar o penjar-lo en una plataforma del tipus youtube o vimeo i enviar el link.